Om Mohlavyr

Mohlavyr är en tvärkulturell artist som gärna kombinerar sin musik med visuell konst och olika konceptuella projekt. Med en palett av instrument och en träffsäker röst framför Mohlavyr noveller om tvättade drömmar, sorg och kassettband med The Velvet Underground, huvudlösa promenader och ensamhetens frihet och fängelse. Med senaste albumet ”Krympta drömmar” (2015) har Mohlavyr hyllats med skiv- och konsertrecensioner, uppmärksammats av Mikael Wiehe, plockats upp på SR P2 Världens A-lista och tilldelats Millencolin Music Prize (2015). Nu är Mohlavyr aktuell med nya singeln "Kära kropp" som släpptes ihop med ett fotoprojekt om kroppskomplex den 16 november 2018. Under 2019 visas fotoprojektet som utställning med premiär på Black Door Gallery i Örebro 6 - 27 april. I höst kommer Mohlavyrs tredje album.

Sedan 2009 har Mohlavyr släppt flera singlar, EP:n "Can or Can't?" (2010), albumen "Fish in Trees" (2012), "Krympta drömmar" (2015), producerat musikteaterföreställningen "Ingen typisk militär" (2013), musik- och dansföreställningen "STEFAN 175 kr" (2016) samt ett flertal egna konstutställningar. Hon har turnerat i Tyskland, genomfört 100-tals spelningar i Sverige och agerat förband till bland andra: Emil Jensen, Lars Demian, Kajsa Grytt och Mikael Wiehe. 

På skiva samarbetar Mohlavyr med producent David Storm. Live varierar Mohlavyr ofta sin instrumentering  och uppträder gärna tillsammans med olika gästmusiker: Silia Hahne (cello), Johannes Carlsson (gitarr) och Oskar Cederblad (trummor). 

“...Mohlavyr befinner sig, liksom Regina Spektor, i gränslandet mellan klassiskt, pop och revy. Och liksom Spektor har hon gjort språket till sitt – med förmågan att få orden att rimma med musiken. Karakteristiskt för Mohlavyr är det dynamiska målandet, som är både precist och lekfullt. Detta gäller både hur hon använder rösten, arrangemangen och inte minst texterna.” /Sarah Kittel, Sydsvenskan, 3 oktober 2015

”... Jag tycker texterna förstärker musikens känsla av revy och kabaré, en liten flicka i en tivoliartad värld, en marionettdocka som inte riktigt vet vem som rycker i trådarna. Alice i Underlandet? ’Krympta drömmar’ är en fin text, men det är ’Ensam och jag’ också. ’Nico’ är en liten novell. Promenadens musik och text förstärker varandra väldigt bra, tycker jag... en mycket egen och originell platta.” /Mikael Wiehe, 17 september 2015

 

Mer om Mohlavyr

Högupplösta bilder

Illustration portfolio
Foto @ulrikamohlin.fotografi