Om Mohlavyr

En träffsäker röst med känslosamma texter i ett tungt ljudlandskap. 
Mohlavyr är en mångfacetterad artist som gärna kombinerar sin musik med visuell konst i olika projekt. Nu är Mohlavyr aktuell med nya singelsläpp: "NICO" och "Kära kropp". Titelspåret "Kära kropp" släpptes ihop med ett tillhörande fotoprojekt om kroppskomplex i fjol. Den 6 april 2019 hade utställningen premiär på Black Door Gallery i Örebro. I somras uppmärksammades projektet i Sveriges Radio P1 där Mohlavyr medverkade i Stina Wollters program "Kroppskontakt". Nu turnerar utställningen och visas på olika platser runt om i Sverige. I början av 2020 släpps Mohlavyrs tredje album.

Med en palett av instrument och en träffsäker röst har Mohlavyr med senaste albumet ”Krympta drömmar” (2015) hyllats med skiv- och konsertrecensioner, uppmärksammats av Mikael Wiehe, plockats upp på SR P2 Världens A-lista och tilldelats Millencolin Music Prize (2015). Sedan 2009 har Mohlavyr släppt flera singlar, EP:n "Can or Can't?" (2010), albumen "Fish in Trees" (2012), "Krympta drömmar" (2015), producerat musikteaterföreställningen "Ingen typisk militär" (2013), musik- och dansföreställningen "STEFAN 175 kr" (2016) samt ett flertal egna konstutställningar. Hon har turnerat i Tyskland, genomfört 100-tals spelningar i Sverige och agerat förband till bland andra: Emil Jensen, Lars Demian, Kajsa Grytt och Mikael Wiehe. 

På skiva samarbetar Mohlavyr med producent David Storm. Live varierar Mohlavyr ofta sin instrumentering  och uppträder gärna tillsammans med olika gästmusiker: Silia Hahne (cello), Edith Bremer (körsång och synth), David Storm (gitarr), Johannes Carlsson (gitarr) och Oskar Cederblad (trummor). 

"...Sedan slutet av förra året har Örebros mest prominenta kulturpersonligheter Mohlavyr ställt en fråga till sig själv:  "Ingen föds med kroppskomplex, så vad var det som hände? Samma fråga har gett upphov till en förlösande kreativ process för henne, där hon först gav ut den känslomässigt laddade pianopoplåten Kära kropp, och byggde ett konst- och fotoprojekt kring låtens kroppsideal-tematik. Precis som projekts starka och rörande natur, så är musikvideon till Kära kropp av samma slag. Den svartvita videon illustrerar låtens uppgivna frustration över alla dömande kommentarer som sagt om hennes, och andras kroppar på ett oerhört målande sätt. Videons huvudtema av att få sin barndomsnaivitet berövad vid alldeles för tidig ålder slår hårt i magen, framförallt i den känslomässiga balansen mellan huvudkaraktären och Mohlavyr som målats upp. Allt som allt ett genomtänkt, skarpsinnigt och tankeväckande komplemt till låten." / John Jonsén, Festivalrykten.se, 25 april 2019

”... Jag tycker texterna förstärker musikens känsla av revy och kabaré, en liten flicka i en tivoliartad värld, en marionettdocka som inte riktigt vet vem som rycker i trådarna. Alice i Underlandet? ’Krympta drömmar’ är en fin text, men det är ’Ensam och jag’ också. ’Nico’ är en liten novell. Promenadens musik och text förstärker varandra väldigt bra, tycker jag... en mycket egen och originell platta.” /Mikael Wiehe, 17 september 2015

 

Mer om Mohlavyr

Högupplösta bilder
Illustration portfolio
Foto @ulrikamohlin.fotografi